5. 1. 2012

Medvede zo Slovenska

Na svete existujú šťastlivci, ktorí mali tu možnosť osobne stretnúť medveďa, mali pri sebe kameru, zapli ju a nestratili odvahu a natočili túto prekrásnu šelmu. Som rád, že takýchto šťastlivcov máme aj u nás doma na Slovensku, a že svoje videá s medveďmi aj zverejnili. Vybral som z nich tie najlepšie.

1. Medveď na Štrbskom plese.
Veľmi pekné video z roku 1994, na ktorom sa prechádza statný macko okolo hotela Helios. Zábery sú natočené pomerne z blízka, filmár musel mať poriadnu odvahu, dokonca tvrdí, že sa mu medveď obtrel o nohu :-)



2. Zoči voči
Toto autentické video je skôr o neuveriteľnej odvahe filmára, ktorý začal s medveďom komunikovať a neprestal filmovať ani po naznačenom útoku medveďa.



3. Bača Imro o vlkoch a medveďoch - úžasné zábery
Veľmi kvalitné zábery najprv vlkov a v druhej časti aj medveďov, ktorí sa potulujú okolo oviec na salaši a občas si aj nejakú tú ovečku ukoristia. Video obsahuje aj nefalšované výroky baču Imra, ktorý okrem iného hovorí: "Stretnúť medveďa to je u nás ako stretnúť psa ..." . Zábery sú údajne zo salaša nad obcov Jakubovany v okrese Liptovský Mikuláš a dokument údajne natáčal slávny filmár Barabáš. Niektorým sa môžu zdať zábery až neuveriteľné a domnievajú sa, že pri filmovaní boli použité cvičené zvieratá, nuž posúďte samy.



4. Útek kameramanov pred medveďom
Krátke video, kde si filmári na konci trochu porevú. Nuž kto by nereval, keď medveď kráča priamo oproti nemu. Či to však bolo naozaj tak, alebo nás chceli kameramani len upútať na ich pekný film posúďte samy. Medvede však boli naozaj dosť blízko.



5. Odchyt medveďa v Martine
Pekné zábery z odchytu medveďa, ktorý strašil obyvateľov martinského sídliska v roku 2010.



6. Smutný koniec medveďa z Martina v Sklabini
Škoda ho, mohol žiť a ešte nás trochu strašiť. Prvá uspávacia injekcia nepomohla, nuž tak sa pokúsil pichnúť druhú z okna auta vedúci útulku zvierat v Martine. Medveďovi sa to však nepáčilo a asi sa mu zahryzol trochu do rukávu. Nuž mohli to urobiť azda trochu profesionálnejšie.



7. Ako medveď zbiera bukvice
Medvede sú len na oko ťarbavé, v skutočnosti sú to skvelí artisti, čo dokazuje aj naťahovanie sa za bukvicami.



8. Medvedica a medvieďa z Rajeckej lesnej
Statná medvedica ukazuje svojmu medvieďaťu, že medvede nepohrdnú ani trávou, keď je chutná. V závere videa lepšie uvidíte malé medvieďa.



9. Čierny medveď za súmraku vyšiel z lesa na cestu
Video ako z hororu, natočené z posedu so zatajeným dychom. Stačí ak si pozriete prvé dve tri minúty videa.



10. Medveď z Veľkej Fatry
Veľmi pekne a profesionálne spracované video, v ktorom sa objaví poriadny medveď, ktorý sa popása neviem však na čom a neviem presne v ktorej doline. Vy však možno na to prídete.



11. Už ho vezú
Video, ktoré zachytáva prenos zastreleného medveďa. Spočítajte koľko chlapov dychčí, keď ho vlečú cez les.



12. Záber medvedice s dvoma mladými z Balogu
Krátke video na ktorom je vidieť s ako ľahkosťou sa vie medvedica postaviť na zadné a skontrolovať okolie.



13. Medveď z Kremnice
Medveď si uchmatne nejakú dobrotu (jablká?) a v závere sa postaví na zadné.



14. Ešte jeden pekný medveď z Čierneho Balogu



15. Medveď na prechádzke lesom



16. Mladý medveď zo Zuberca si vykračuje po ceste

Žiadne komentáre: